5 weetjes over Malachiet 8 november 2021 – Posted in: Blog

In onze laatste blog “Wijs op Reis” kon je lezen hoe Malachiet je bij kan staan op reis. In deze blog wil ik inhaken op deze bijzondere steen met 5 weetjes over Malachiet:

1. Waar komt die mooie groene kleur vandaan?

Malachiet is een sterk koperhoudend mineraal. Hierdoor is het een vrij zachte steen. In de ontwikkeling is, door een chemische reactie tussen het koper en vocht, de groene kleur ontstaan, welke kan variëren van frisgroen tot diep donkergroen. Als men het vocht aan deze steen zou onttrekken, dan blijft er een blauwe steen over; Azuriet.

Malachiet in zijn natuurlijke vorm heeft een knolachtig uiterlijk. Wanneer deze in plakken wordt gesneden, worden er mooie ringen zichtbaar. Het lijken haast ogen.

2. Hoe herken je namaak-Malachiet?

Malachiet is een steen die erg veel nagemaakt wordt. Vaak worden nepstenen gemaakt van kunststof of klei. Deze worden in vorm gebracht en geverfd. Maar hoe herken je nou zo’n nepsteen?

Namaakstenen zijn allereerst qua gewicht een stuk lichter dan de echte Malachiet. Malachiet is namelijk, door het hoge kopergehalte, vrij zwaar.

Als tweede is het verstandig een goed de kleur te bestuderen. Malachiet heeft verschillende kleuren groen die, bijna, in elkaar overlopen. De kleuren ogen zacht en rustgevend. De nepstenen hebben harde kleuren groen en de lijnen zijn zeer contrasterend waarbij de steen dan vaak felgroen is en de lijnen bijna zwart.

Namaak Malachiet

Laat je niet verleiden door de lage prijs; namaak is namelijk vaak ook een stuk goedkoper dan de echte Edelsteen. Goedkoop wordt dan dus duurkoop.

3. Kan je Malachiet combineren met andere Edelstenen?

De Edelsteen hoort bij het Hartchakra en is prima te combineren met Rozekwarts.

Malachiet wordt vaak aangetroffen als vergroeiing met Turkoois, Chrysocolla en Azuriet. Zo’n Turkoois-Malachiet-steen wordt ook wel Eilatsteen genoemd. Een combinatiesteen Chrysocolla-Malachiet noemen ze ook wel Malacolla. Je kan Malachiet dus prima combineren met genoemde stenen, ook al zijn ze niet met elkaar vergroeid.

4. Hoe gebruik je Malachiet?

De bijzondere groene steen kan je op diverse manieren gebruiken:

  • Oorbellen
  • Armband
  • Ring
  • Ketting / Amulet / Hanger
  • In een buideltje om je nek bij het hart / Zonnevlechtchakra (op deze manier draagt het goed bij in het absorberen en helen van negatieve emoties)
  • In de broekzak (bevordert de alertheid)
  • Oplegging
  • Elixer
  • (Sier-)object

Let op!

Malachiet is een kopercarbonaat. Deze stof is zeer giftig bij inademing of inslikking. Wanneer je de poedervorm in je oog krijgt, kan het ernstige oogirritatie veroorzaken. Eveneens is deze steen niet geschikt om direct in het water te leggen. Tenminste, als je van plan bent dat water ook te gaan drinken, aan je planten te geven of om er levende wezens, zoals vissen in te houden. Wanneer je dus een elixer zou willen gebruiken van deze steen, zou ik je aanraden zelf niet te gaan stunten, maar het gewoon te kopen bij een alchemist.

Verder is de Edelsteen veilig te dragen als (gepolijst) sieraad of neer te zetten als (gepolijst) (sier-)object. Het is belangrijk er rekening mee te houden dat de steen vrij zacht is; zeep, zweet en parfums kunnen de prachtige kleur verwoesten.

5. Hoe kan je Malachiet reinigen en opladen?

Omdat de steen veel negatieve energieën absorbeert, moet je deze zeer regelmatig reinigen. Vanwege eerder genoemde redenen is het beter dit niet te doen met water, zout of een andere methode waar vocht bij aan te pas komt. De felle zon kan de kleur van de steen ook doen vervagen.

Nu weet je wat je niet moet doen, maar wat kan dan wel?

Wat eigenlijk op alle Edelstenen van toepassing is, is energetisch reinigen d.m.v. Edelstenen. Je legt de steen dan in een bedje van Hematiet en Bergkristal. Hematiet neemt de negatieve energie en brengt deze terug naar de aarde. Bergkristal voorziet de steen van nieuwe pure energie. Energetisch reinigen kan ook met Amethist en Bergkristal, maar in dit geval, omdat Malachiet net als Hematiet een aardende steen is, zou ik de reiniging met Hematiet adviseren.

Dan kan je jouw steen nog reinigen met wierook of smudge. Je gaat dan als volgt te werk: je steekt de wierook of smudge van jouw keuze aan en neemt en intentie in gedachten. Met je hand of desgewenst met een vogelveer, begeleid je de rook over en om de steen, van boven naar beneden. Beeld je hierbij bijvoorbeeld in dat je de negatieve energie (bijvoorbeeld te visualiseren als een zwarte wolk) terug naar de aarde stuurt en positieve energie (bijvoorbeeld te visualiseren als een wit of gouden licht) terug zet.

ceramic plate with white sage smudge stick
Photo by Eva Elijas on Pexels.com

Als laatste mijn favoriet: de maan. De volle maan versterkt energie. Het is de tijd van loslaten en opnieuw beginnen. Wanneer je tijdens volle maan jouw steentjes in het maanlicht legt, worden deze voorzien van nieuwe positieve kracht.

Dit waren 5 weetjes over Malachiet, een erg mooie en aparte steen met een toxisch randje. Behandel het met respect en het zal je helpen je lichamelijke en mentale krachten te laten groeien.

Liefdevolle groet,

Bianca